Web Analytics Made Easy - Statcounter

علیرضا باغانی کارشناس بازار سرمایه در گفت وگو با خبرنگار بورس گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در پاسخ به این سوال که تقارن اطلاعات تا چه میزان در بازار سرمایه وجود دارد؟، اظهار کرد: سامانه کدال که سامانه جامع اطلاعات بورسی محسوب می شود یک دهه پیش راه اندازی شده است. اطلاعاتی که در کدال ثبت می‌شود به نوعی خود اظهاری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

یعنی هیئت مدیره عملکرد شرکت را که بیشتر این اطلاعات نیز گذشته نگر است، روی کدال بارگذاری می‌کنند.

او در ادامه بیان کرد: در دوره‌های قبل ما پیش بینی سود تحت عنوان EPD اعلام می‌کردیم؛ این EPS آینده نگر بود و شرکت اعلام می‌کرد که به عنوان مثال پیش بینی می‌کنم که تا آخر ۱۴۰۰ به ازای هر سهم ۱۰۰ تومان سود داشته باشم. در پایان دوره این سود افزایش یا کاهش پیدا می‌کرد و به تبع آن، میزان پیش بینی شده نیز تغییر می‌کرد و در پایان دوره نیز مشخص می‌شد ک شرکت چقدر از آن پیش بینی انحراف داشته است.

بیشتر بخوانید

پول خارج شده از بورس بیش از بودجه عمرانی بود!

او افزود:، اما در یک دوره‌ای به غلط، این چراغ راهنمای بورس را حذف کردند. در حال حاضر شرکت‌ها صورت‌های مالی و گزارش تولید و فروش ماهانه خود را در آنجا ثبت می‌کنند. این اطلاعات چه در زمانی که بودجه یا همان سود پیش بینی می‌شد و چه اکنون که صورت‌های مالی منتشر می‌کنند، هیچ کدام از این‌ها قابلیت اتکای کامل ندارند. به این علت که هیئت مدیره‌ها اغلب محافظه کار هستند.

باغانی تصریح کرد: بنابراین یک بحث این است که این پیش بینی ها، قابل اتکا نیستند و دوم اینکه من به عنوان هیئت مدیره شرکت، اگر سود یک شرکت دو برابر شده باشد ابتدا من متوجه خواهم شد. حالا مقررات افشای اطلاعات می‌گوید که هیئت مدیره شرکت‌ها نمی‌توانند معامله انجام دهند، اما هزار راه وجود دارد که از این اطلاعات نهانی استفاده کرد.

او در ادامه تاکید کرد: بنابراین صد در صد اطلاعات نهانی وجود دارد و اکنون کمتر است. اما در اوج بازار شاهد این بودیم که اشخاص مختلفی بودند و از اطلاعات نهانی استفاده می‌کردند. خصوصا در تجدید ارزیابی شرکت‌ها قبل از اینکه یک شرکت اطلاعات افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی‌ها را به عنوان مهم‌ترین عامل محرک در بورس ۹۹ را در کدال بگذارد؛ شاهد این بودیم که این سهم ناگهانی صف خرید یا صف فروش می‌شد. مشخص بود که عده‌ای به این اطلاعات به اصطلاح نهانی دسترسی دارند و از آن نیز استفاده کرده اند.

عدم شفافیت در سطح کلان اقتصاد ریشه مشکلات است

این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به اینکه آیا تدابیری برای کنترل این قبیل تخلفات در نظر گرفته شده است؟، بیان کرد: بخشی از تدابیر لازم برای این فعالیت‌ها به شفافیت کلانی که در اقتصاد وجود ندارد، بر می‌گردد که در همه بخش‌ها نیز مشهود است.

او افزود: نرخ دلاری که به شدت رشد کرد، عده‌ای از آن اطلاع داشتند که قرار است چه اتفاقی در عرصه سیاسی بیفتد. سپس رفتند و همه دارایی خود را به دلار، سکه و ملک تبدیل کردند. متاسفانه این رانت اطلاعاتی یک بحث کلان است. بورس براساس یک سری از دستورالعمل‌ها و ریز ساختار‌ها شاید بتواند این موارد را کنترل کند، اما عملا از بین نمی‌روند.

این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: به هر حال اقتصاد ما اقتصادی است که در آن مفسده وجود دارد و بخشی از این مفسده نیز به رانت اطلاعاتی بر می‌گردد و نیازمند این است که تا حدودی نظارت بر شرکت‌ها را تشدید کنند. ما سال گذشته نام کدال را قبرستان اطلاعات گذاشته بودیم. یعنی اطلاعات قبل از منتشر شدن در سامانه دست همه بود و در آخر در کدال منتشر می‌شد. در صورتی که کدال محلی است که باید ناشران اطلاعات با اهمیت خود را بارگذاری کنند.

لزوم استفاده از ظرفیت مشاوره سرمایه گذاری برای کنترل و نظارت بیشتر

او در ادامه افزود: اگر تا حدودی معاملات خصوصا سال ۹۹ بررسی شود و کسانی که از این اطلاعات سوء استفاده کردند توسط مراجع قضایی رسیدگی شود، می‌تواند درس عبرتی برای این اشخاص باشد. علاوه بر این باید ساختار سامانه کدال را تا حدودی تغییر دهیم. یعنی از حالتی که وقتی اتفاقی برای شرکت می‌افتد و در سامانه ثبت می‌شود، تغییر کند؛ به صورتی که پیش بینی سود‌ها را اعلام کنیم. همچنین از پتانسیل شرکت‌های مشاوره سرمایه گذاری نیز استفاده کنیم.

باغانی تصریح کرد: در حال حاضر مشاوره سرمایه گذاری تنها حرفه‌ای است که در بورس اساسا هیچ کسب و کاری برایش تعریف نشده است. زمانی که شما به عنوان هیئت مدیره اطلاعات را به هر نحوی در کدال ثبت می‌کنید، وقتی شرکت مشاوره سرمایه گذاری اطلاعات شما را براساس آن مسئولیت قانونی که بورس به آن می‌دهد، راستی آزمایی کند؛ در واقع توسط افراد تخصصی در بازار سرمایه بررسی مجدد صورت می‌گیرد.

او در پایان اشاره کرد: شما نیز به عنوان سرمایه گذار براساس آن اطلاعاتی که در کدال بارگذاری شده و توسط مشاوره سرمایه گذاری، EPS یا صورت مالی درباره اینکه این اطلاعات تا چه میزان صحیح است، راستی آزمایی شده است. در واقع مکانیزمی است که در دنیا نیز استفاده شده، اما در کشور ما متاسفانه به نظر من به عمد، اجرا نمی‌شود و به سمت شفافیت اطلاعات حرکت نمی‌کنیم.

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: رانت اطلاعات بازار سرمایه عدم تقارن اطلاعات مشاوره سرمایه گذاری هیئت مدیره پیش بینی شرکت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۸۳۳۶۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارگاه دوره‌ای سرمایه‌گذاری به سبک ساده با همکاری سازمان بورس کشور برگزار شد

به گزارش خبرنگار استانی ایسکانیوز از مازندران، کارگاه دوره‌ای سرمایه‌گذاری به سبک ساده در ۲ روز با هدف کسب مهارت و افزایش توان علمی دانشجویان با همت انجمن علمی مدیریت، معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد بابل و همکاری سازمان بورس کشور و کارگزاری آگاه، در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، برگزار شد.

اساتید این حوزه، سرفصل‌هایی همچون مفاهیم اولیه سرمایه‌گذاری، آشنایی با انواع روش‌های سرمایه‌گذاری، صندوق‌های سرمایه‌گذاری، مفاهیم پایه در تحلیل تکنیکال و بنیادی و آشنایی با سایت کدال و تی‌اس‌ای را تدریس کردند.

خلیل قنبری، دبیر انجمن علمی مدیریت دانشگاه آزاد واحد بابل ضمن اعلام مثبت بودن برگزاری دوره، گفت: براساس نظرسنجی انجام شده از شرکت‌کنندکان، نشان از آن دارد که مورد استقبال دانشجویان واقع شده و تقاضای ادامه برگزاری دوره‌های بیشتر را دارند.

وی ادامه داد: از اعضای انجمن برای هماهنگی و برنامه‌ریزی برگزاری دوره‌ها، قدردانی می‌کنم و از ریاست واحد، معاونت، اساتید، مسئولین مربوطه، سازمان بورس کشور و کارگزاری آگاه، کمال تشکر را در حمایت و برگزاری این دوره‌ها را دارم.

قنبری خاطرنشان کرد: استقبال شرکت‌کنندگان از برگزاری دوره، سبب ایجاد انگیزه بیشتر بین اعضای انجمن در انجام برنامه‌های مرتبط شد و امیدوارم بتوانیم، هر چه بیشتر در ارتقا علمی دانشجویان با بهره‌گیری از اساتید و مسئولین، گام برداریم.

خبرنگار: ساراسادات حسینی

انتهای پیام/

کد خبر: 1229186 برچسب‌ها دانشگاه آزاد اسلامی ایسکانیوز بورس

دیگر خبرها

  • پیش بینی بورس یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • سفارش‌های حمایتی بازارساز با نزدیک شدن شاخص کل بورس به نقاط خاص
  • برگزاری رویداد بین المللی ارائه فرصت های سرمایه گزاری و جلب مشارکت های عمومی در فرودگاه های ایران
  • سرمایه‌گذاری در ۱۰۰ شرکت بورسی ایران هیچ ریسکی ندارد | بزرگ‌ترین بازار بورس ناشناخته جهان مربوط به ایران است
  • اعمال بسته نوسازی بافت فرسوده در ۵۸۱ شهر
  • جزئیات «عرضه اولیه» سهام شرکت حسین و فرزندانش!
  • آخرین جزئیات از زمان رونمایی صندوق پوشش ریسک بازار سرمایه اعلام شد + فیلم
  • کارگاه دوره‌ای سرمایه‌گذاری به سبک ساده با همکاری سازمان بورس کشور برگزار شد
  • بهبود وضعیت بورس محتمل است/ مردم از طریق سبدگردان‌‎ها وارد بازار سرمایه شوند + فیلم
  • برگزاری رویداد بین المللی فرصت های سرمایه گذاری و جلب مشارکت های عمومی در فرودگاه های ایران